Воскресенье, 19.05.2024, 10:48
WWW.fio.at.ua
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная Регистрация Вход
Меню сайта

Наш опрос
Иновационные платежные интернет системы. Пользуютесь ли вы ими и как?
Всего ответов: 5

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2010 » Июнь » 9 » Конституційний суд Молдови погодився розпустити парламент за порадою Європи
00:33
Конституційний суд Молдови погодився розпустити парламент за порадою Європи

Конституційний суд (КС) Молдови на засіданні у вівторок визначив, що парламент країни може бути розпущено не більше одного разу протягом календарного року (365 днів).

Рішення КС означає, що "після 16 червня 2010 року тимчасово виконуючий обов'язки президента Міхай Гімпу зобов'язаний буде підписати декрет про розпуск парламенту, потім звернутись із цим декретом до Конституційного суду за фактом цієї юридичної дії", - заявив після засідання голова КС Дмитро Пулбере. За його словами, "після отримання декрету від в. о президента, КС визнає парламент розпущеним", - повідомляє РИА "Новости".

Тем самим, Конституційний суд дав негативну відповідь на запит депутатів парламенту від партії комуністів (ПКРМ), в якому вони наполягали, що в жовтні минулого року ліберально-демократичною коаліцією було порушено низку статей закону "Про вибори президента Молдови".

В понеділок Рада Європи розповсюдила рішення Комісії за демократію через право (Венеціанської комісії), в якому говориться про необхідність розпуску парламенту Молдови і проведення дострокових виборів в законодавчий орган. Комісія заявила в своєму рішенні, що після 16 червня 2010 року розпуск парламенту "повинен відбутись в межах розумного періоду".

"Комісія підкреслює невідкладність виправлення конституційних положень про обрання президента і необхідність зробити це в повній відповідності з вимогами Конституції", - говориться в документі.

Крім того, Венеціанська комісія озвучила свої раніші пропозиції з конституційної реформи, які містять, зокрема, пропозицію переглянути статтю 78 Конституції з метою спростити вибори президента. Перегляд має бути погоджений якнайшвидше лідерами представлених в парламенті політичних партій, вважає комісія.

На її думку, зміни могли б передбачати меншу кількість голосів депутатів, необхідну для обрання президента, або встановлення третього туру виборів, або встановлення прямих виборів президента виборцями.

Венеціанська комісія вважає, що такі зміни повинен прийняти нині чинний парламент "якнайскоріше після їх схвалення Конституційним судом", але набути чинності вони можуть "лише для наступного парламенту".

Ліберально-Демократична коаліція, до якої входить ліберальна, ліберально-демократична, демократична партії, а також альянс "Наша Молдова", 9 березня прийняла рішення про відмову від дострокових парламентських виборів, а також про проведення конституційного референдуму.

Їх заява викликала різко негативну реакцію опозиції - партії комуністів Молдови, яка заявила про бойкот діяльності парламенту і про ініціацію процедури з організації референдуму для вираження вотуму недовіри нинішньому главі держави і уряду у зв'язку із спробою узурпації державної влади.

У вівторок, після отримання рекомендацій Венеціанської комісії, прем'єр-міністр Молдови, лідер ліберально-демократичної партії Володимир Філат заявив журналістам, що влада країни прислухаються до рекомендацій Венеціанської комісії, яка запропонувала провести дострокові вибори і відмовитися від референдуму зі зміни Конституції.

Філат сказав, що його думку поділяють як мінімум три з чотирьох партій, що входять до ліберально-демократичної коаліції. За його словами, "вони приймуть остаточне рішення після додаткових консультацій з Європейським союзом та іншими європейськими партнерами".

Просмотров: 177 | Добавил: coguar | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск

Календарь
«  Июнь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архив записей

ФИО
Филосовско-Информационное Объединение группы Александра Кожневецкого. Информация предоставленная на сайте является личной точкой зрения на происходящие события как в целом мире так и в определенных областях и/или отраслях. Охват сведений не ограничивается и зарубежными новостями характера компьютеризации и новых технологий.

Отражение любого взгляда формирует определенное поведени относительно сложившейся ситуации. Поэтому не стоит не дооценивать свои мысли и выводы относительно чего-то.


Компьютерный мировой социум. Бесплатный журнал. © 2024 Используются технологии uCoz