Воскресенье, 19.05.2024, 09:26
WWW.fio.at.ua
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная Регистрация Вход
Меню сайта

Наш опрос
Иновационные платежные интернет системы. Пользуютесь ли вы ими и как?
Всего ответов: 5

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2011 » Июнь » 3 » Не податком єдиним
13:20
Не податком єдиним
вывод wmz украина - автоматический режим.

Великому бізнесу стало невигідно працювати з дрібними підприємцями, які приносили йому єдиний податок. З 1 січня низку їхніх послуг було звільнено від сплати ПДВ, а з 1 квітня всі витрати, понесені юридичними особами на придбання товарів і послуг у підприємців-фізосіб, які не будуть включатися до валових витрат. При цьому юрособи зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок за своїх контрагентів. Ця реформа покликана усунути схеми мінімізації сплати податків, але постраждає від неї весь бізнес, запевняють учасники ринку.

Виживають всіх

Набравши чинності з 1 січня 2011 року Податковий кодекс і закон "Про єдиний соціальний внесок" (ЄСВ) змусили бізнес екстрено переглядати схеми своєї роботи. Підприємці, які надають аудиторські, бухгалтерські, консультаційні та юридичні послуги, були звільнені від нарахування ПДВ. Це зробило невигідною купівлю їхніх послуг, оскільки юрособи тепер не можуть сформувати податковий кредит з ПДВ. При цьому анулюються всі свідоцтва платників ПДВ фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності (СПД), що перебувають на спрощеній системі оподаткування. При імпорті товарів вони продовжать платити 20% на загальних підставах.

Ще одне обмеження закладене в системі справляння єдиного соціального внеску. У законі прописані суперечливі норми - п. 1 ст. 4 р. II та п. 1 ст. 7 р.. III. Згідно з першою, дохід від будь-яких цивільно-правових відносин з фізособами-СПД, що надають роботи і послуги в відповідності з даними свідоцтва про держреєстрацію, не обкладаються ЄСВ. Але друга норма говорить, що у випадку роботи з СПД більше одного місяця юрособа зобов'язана заплатити ЄСВ з усього обсягу виплачених "єдиноподатнику" коштів. "Соцвнески становлять близько 36%. Якщо мінімальна зарплата 941 грн, то 346 грн - внески на найманих працівників, плюс єдиний внесок за себе, проплати по зарплаті, єдиний податок. Ми несемо такі навантаження, які повністю вбивають бізнес, - каже приватний підприємець- "єдиноподатник" Олександр Московченко.- І це без плати за електроенергію, яка для нас коштує 88 коп./кВт•год. У результаті ми повинні платити 3,6 тис. грн, а навантаження тих, хто працює в малих архітектурних формах і платить ще оренду, підходить до 5 тис. грн на місяць". За оцінками Московченка, з урахуванням сплати всіх податків малий бізнес зараз виходить в "нуль".

Вже з 1 квітня почне діяти розділ III Податкового кодексу, що регламентує принципи оподаткування податком на прибуток. У ньому передбачена заборона юрособам на включення до валових витрати, понесені на придбання у фізосіб-СПД товарів, робіт, послуг і інших матеріальних і нематеріальних активів. Виняток - закупівля IT-послуг у "єдиноподатників". "Для реєстрації на отримання свідоцтва IT-фахівця не потрібні документи, що засвідчують кваліфікацію", - відзначає глава департаменту внутрішнього аудиту консалтингової компанії EBS Людмила Рассахацька. Президент Академії фінансового управління при Мінфіні, екс-заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко вважає, що ця заборона торкнеться 15-17% підприємців-фізосіб: "У тих підприємців, які надають послуги кінцевому споживачу, а їх більше 80%, жодних проблем не виникає. Це перш за все ті, хто займається торгівлею, тому вони не потребують вирішення проблем, пов'язаних з віднесенням на витрати".

Обмежувальна норма запрацює лише через місяць, але юрособи вже відмовляються працювати з СПД. "У великих підприємствах нам розповідають, що їм дзвонили і попереджали вже зараз, що працювати з підприємцями не можна", - розповідає аудитор-СПД Ірина Березинець. Генеральний директор АТ "СКФ Україна" (Луцький підшипниковий завод) Володимир Цибульський повідомляє, що рада директорів АТ прийняла рішення в I кварталі до мінімуму скоротити співпрацю з СПД, а з II кварталу повністю припинити. "Вже на 80% скоротили. В основному підприємці-фізособи нам надавали транспортні послуги, ми купували у них канцелярські товари, дрібні запчастини. Після відмови від послуг фізосіб нам довелося вирішувати проблеми інакше, тому що потреба в товарах і послугах збереглася", - визнає Цибульський.

Схемотехніка

Один з кураторів реформи, віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявляв, що не варто перебільшувати значення мікробізнесу в економіці - 2,6 млн підприємців-СПД сплачують до бюджету всього 3 млрд грн. Обмежувальні норми повинні сприяти ліквідації схем податкової мінімізації. Юридичні особи більше не можуть "роздувати" податковий кредит і збільшувати заявки на відшкодування ПДВ, а заборона на включення у витрати витрат за договорами з СПД збільшить сплату податку на прибуток. "Ми не проти працювати! Нехай уряд створює робочі місця, відкриває наукові інститути, будує заводи, інвестує, - говорить Олександр Московченко.- Але за рабів нас тримати не потрібно. Ніхто не враховує, скільки людей зайнято в бізнесі і що всі вони будуть викинуті на вулицю".

Член ради громадської організації "Правозахист", підприємець Олександр Красовський відзначає, що масштаби сум від ухилення від оподаткування через "єдиноподатників" незначні в порівнянні з доходами, які великий бізнес відмиває через офшори, конвертаційні центри та трансферне ціноутворення. "Але ці схеми складніше прибрати, адже задіяні інтереси великого бізнесу, який іноді пов'язаний з владою. З малим бізнесом простіше - взяли і обрубали", - погоджується директор українського бюро Міжнародного комітету захисту прав платників податків Ірина Кемпл. Тому підприємці вважають, що мінімізатори будуть реєструватися юрособами і продовжувати платити єдиний податок, адже на них обмеження не поширюються. "Все йде до того, що буде збільшуватися кількість фірм для відмивання і ухилення", - вважає Ірина Березинець. Тому Володимир Цибульський впевнений, що вводити обмеження для усіх видів діяльності в кодексі не варто було, а до вирішення проблеми необхідно підходити диференційовано.

Обхідні податки

У процесі розробки Податкового кодексу Кабмін обіцяв реформувати спрощену систему оподаткування і ліквідувати її до 2016 року. Але час показав, що система роботи малого бізнесу вже змінена кардинальним чином. Пані Кемпл вважає, що в умовах відмови держави від підтримки малого бізнесу підприємці будуть масово зніматися з реєстрації, йти в тінь або виїжджати за кордон. Пані Березинець додає, що легше закритися як СПД і працювати як фізична особа. "Якщо фізособа надасть послугу, за неї підприємство заплатить 15% прибуткового податку, а якщо залишиться СПД - то 15% (за співробітників СПД) та 34% в Пенсійний фонд. І підприємець втрачає половину доходу", - пояснює вона. Людмила Рассахацька говорить, що законодавство не забороняє компаніям враховувати витрати на закупівлю товарів і послуг у юросіб-"єдиноподатників", тому СПД можуть працювати через них. "Виходить транзитна схема: компанія-замовник укладає посередницький договір на надання послуг, а посередник купує послуги у СПД", - говорить експерт. "Але тоді збільшується вартість товарів, вироблених дрібним бізнесом", - відзначає голова Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан.

Найбільш болючими виявляться перехід "єдиноподатників" на загальну систему оподаткування або перереєстрація у статус юрособи зі сплатою 6% податку з обороту плюс ПДВ або 10% без ПДВ. Процес перереєстрації ускладнений, адже ліквідовано єдиний держреєстр юросіб, зазначає пані Продан.

Зареєструвавшись юрособою, стати платником ПДВ можна буде тільки після досягнення обороту в 300 тис. грн (половина суми має припадати на операції з платниками ПДВ). "До 15 березня потрібно подати заяву: або переходиш на загальну систему, яка просто нереальна, тому що потрібно вести повний бухоблік, або працювати на нинішніх умовах. Підприємців змушують приймати рішення", - резюмує Оксана Продан.

Наталія Непряхіна

Просмотров: 174 | Добавил: coguar | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Поиск

Календарь
«  Июнь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архив записей

ФИО
Филосовско-Информационное Объединение группы Александра Кожневецкого. Информация предоставленная на сайте является личной точкой зрения на происходящие события как в целом мире так и в определенных областях и/или отраслях. Охват сведений не ограничивается и зарубежными новостями характера компьютеризации и новых технологий.

Отражение любого взгляда формирует определенное поведени относительно сложившейся ситуации. Поэтому не стоит не дооценивать свои мысли и выводы относительно чего-то.


Компьютерный мировой социум. Бесплатный журнал. © 2024 Используются технологии uCoz